110 lat tradycji, szyku i smaku

Hotel Le Meridien Bristol110 urodziny obchodził niedawno hotel Le Meridien Bristol w Warszawie. Uroczystość miała miejsce 19 listopada, zaproszeni goście uraczeni zostali pysznym tortem przygotowanym przez szefa kuchni Michała Tkaczyka.

Hotel Le Meridien Bristol znajduje się na Krakowskim Przedmieściu 11 dekad jego działalności minęło 16 listopada bieżącego roku. Jednak to trzy dni później w wolny od pracy dzień, już od godziny 10 można było spróbować rocznicowego tortu – oczywiście wypiek był czekoladowy, ozdobiony marcepanem ze wzorem nut.

Hotel Le Meridien Bristol należy do sieci Starwood Hotels & Resorts, która w Polsce zarządza również hotelami Sheraton Warsaw, Sheraton Poznań, Sheraton Kraków, Sheraton Sopot Conference Center & Spa i The Westin Warsaw. Starwood Hotels & Resorts. Sieć hoteli w sumie może zaoferować łącznie ponad 1500 pokoi i zatrudnia ponad 1100 osób. Warszawski Bristol od początku odwiedzany był przez najbardziej wybitnych gości, w jego murach rozgrywały się wydarzenia gospodarcze i polityczne naszego kraju, odbywały się także spotkania towarzyskie największych sław i osobistości.

Jeszcze niedawno właścicielem hotelu Bristol była Grupa Orbis, ta jednak sprzedała go za 85 mln zł globalnej sieci hotelowej Starwood, która dotychczas dzierżawiła hotel od Orbisu i zarządzała nim. Powodem był remont, który kosztować ma blisko 60 mln złotych, mimo to Starwood się nie boi i już przygotowuje obiekt do remontu, który rozpocznie się w przyszłym roku.

Zarząd hotelu pragnął uczcić ten ważny w dziejach obiektu dzień wspólnie z Warszawiakami. Pojawił się więc pomysł świętowania zgodnie z duchem szykownej Warszawy. Hotelowa restauracja przygotowała tort „Bristol”, chcieli by częstujący się goście czuli się wyjątkowo i dumnie, świętując 110 rocznicę obecności Le Meridien Bristol w Warszawie.

Tort przygotowany przez szefa kuchni Michała Tkaczyka to połączenie szyku i klasy, smaku dodaje pyszna czekolada z nutą wanilii. Całości dopełnia smak polskich malin z akcentem wódki, a wykończony został czekoladową polewą. Tort nazwano „Bristol”. Każdy kto 19 listopada przybył do Cafe Bristol mógł spróbować tych pyszności. Dodatkowo hotel przygotował możliwość zakupu tortu „Bristol” zarówno w kawiarni, jak i na wynos.

Hotel Le Meridien Bristol